14 november 2024
Gezonde, efficiënte geiten hebben toekomst in Nederland
Dat was de boodschap van de startspreker op de eerste jongerendag geitenhouderij. Met ruim 90 jongeren die samenkwamen op topsportcentrum Papendal was het een groot succes. Jongeren in de leeftijd van 16 tot 36 namen deel aan een inspirerend, informatief en educatief programma. Het thema van de dag was “Gezonde toekomst voor de geitenhouderij”. De deelnemers werden mee op reis genomen in de wereld van de mondiale ontwikkelingen, kwamen terug in Nederland om te horen wat het voor de toekomst voor de veehouderij hier betekent. Vervolgens waren er drie interactieve workshops over gezonde geiten, gezond ondernemen en gezond omgaan met de omgeving.
Kennismakelaar Ronald Paardekooper lichtte als eerste toe wat zijn functie inhoud. Een mooie omschrijving die de lading goed dekt komt uit een woordenboek: een bemiddelaar tussen kennisvragende en kennisbezittende partijen. Vervolgens was het woord aan Leo den Hartog, voormalig hoogleraar, hoofd R&D van Nutreco en actueel Chairman/member Supervisory and Advisory Boards. Vanuit deze rol adviseert hij onder meer ook regelmatig de bewindvoerders in Den Haag. Leo gaf aan dat het uiteindelijk allemaal draait om de beschikbaarheid van resources en het reduceren van emissies. Hij liet zien dat naar 2035 de consumptie van dierlijk eiwit 2,5 keer zo hard stijgt als de consumptie van alternatieve eiwitbronnen. Verder liet hij zien dat het gebruik van de resources en de uitstoot van emissies het meest gebaat is bij een intensieve en efficiënte veehouderij. Hierbij merkte hij op dat wereldwijd minder dan 40% van het genetisch potentieel van de dieren die we houden wordt benut. In Nederland en Europa verstoort framing en groepsdenken van een kleine krachtige groep helaas de zo belangrijke dialoog. Qua bedrijfsontwikkeling voorziet Leo de volgende opties, produceren voor grote markten, produceren voor niche markten, het opzetten van een neventak of beëindigen van de activiteiten. Ontwikkelingen die op ons af komen zijn, een toenemende volatiliteit, de verdere introductie van precisievoeding en farming. Daarnaast komt de focus op gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Van de overheid mogen we een consistent beleid, doelsturing in plaats van middelsturing en een level playing field (produceren onder gelijke omstandigheden) verwachten.
Na de inleiding werd de groep jongeren in drieën gesplitst en kon men drie workshops volgen. Shaula Bouwman, dierenarts namens de Capravet group liet zien aan welke voorwaarden een gezond geitenbedrijf dient te voldoen en nam de toehoorders vervolgens mee in een case over lammerenopfok. Wat ze vooral duidelijk maakte was dat gezonde geiten een keuze is en dat kleine dingen, zoals het wekelijks reinigen van de melkautomaat het verschil kunnen maken tussen een gezonde opfok of grote problemen. Daarnaast liet ze zien dat elke geit die je aankoopt iets meeneemt dus overweeg goed of je wel of niet dieren aan wilt kopen en als je dat doet hoe je ze dan integreert in je veestapel.
William van den Burg, melkgeitenhouder uit Zegveld vertelde hoe hij als kostprijsboer, zoals hij zichzelf noemt, zeer goede technische en financiële resultaten behaalt. Vooral van belang hierbij is nadenken over de keuze die je maakt en hier consequent in zijn. Zo maait hij het gras met een 25 jaar oude trekker omdat het de geiten niets uitmaakt met welke trekker het gras gemaaid is. Zijn mechanisatie kosten weet hij zo zeer laag te houden. De adviseurs waar hij mee werkt spelen ook een grote rol in het halen van deze top resultaten. “Ga met ze in gesprek ook als je het er niet mee eens bent, en als je tegenstrijdige verhalen hoort zet ze dan gezamenlijk aan tafel en voer de dialoog met elkaar”. Onder gezond ondernemen verstaat William, zuinig zijn op tijd en geld maar overdrijf dit niet. Verzamel goede mensen om je heen, zie de kansen die er zijn en benut ze ook. Wel in de goede volgorde, eerst de dagelijkse kansen zien en benutten en je pas daarna druk maken om grotere zaken.
De derde workshop werd verzorgd door Juul Eggink en Dianne van Raalte van het programma Interactie met de Samenleving van LTO Noord. Aan de hand van een case werd duidelijk gemaakt hoe belangrijk de dialoog met de omgeving is. De jongeren werden uitgedaagd zelf na te denken welke zaken hierbij van belang zijn. Na afloop vatte ze het verhaal samen met de richtlijnen voor een goede dialoog. Luister met aandacht en respect. Erken meerdere perspectieven. Exploreer onderliggende normen en aannames. Geef emoties de ruimte en maak ze bespreekbaar en zoek samen naar concrete, haalbare vervolgstappen.
De aangekondigde slotspreker, Jaap Bressers was om gezondheidsredenen verhinderd. Voormalig Top marathon schaatser Erik Hulzebosch was echter een waardig vervanger. Hij vertelde op zeer ludieke en humoristische wijze vol zelfspot hoe hij al op jonge leeftijd school verliet en hoe hij met behulp van de sturende woorden van zijn vader de top van de marathon schaatswereld heeft weten te bereiken. Het hoogtepunt hierbij was een tweede plaats in de laatst verreden Elfstedentocht in 1997. Gewoon doen en vooral niet opgeven was de rode draad in zijn verhaal.
Daarna was er nog ruim voldoende gelegenheid om onder het genot van een drankje en hapje met elkaar na te praten, waar ruimhartig gebruik van werd gemaakt. Met de woorden “tot volgende keer” gingen de meeste jongeren huiswaarts.